Betonjavítás

Sajnos a nem szakszerű kivitelezésből adódnak megoldandó problémák. Ennél a munkánál a szakszerű betonozás követelményeit nem vették figyelembe.

  1. Bármilyen rendeltetésű betonpadló esetén a dilatációs hézag kialakítása kötelező. Ezt a hézagot betonozás előtt, a betonfelületet határoló falak mellett kell elvégezni. Ehhez tekercsben kapható dilatációs habcsíkot szoktak használni, amelyet a falhoz rögzítenek. (Egy betonfelületen, de több körrel rendelkező padlófűtés esetén nemcsak a falaknál, hanem az egyes körök között is kell dilatációs – mozgási – hézagot kialakítani.)
  2. Többrészletben történő betonozás: a betonozás egyik alapfeltétele, hogy egybefüggő betonszerkezetet kizárólag egyidőben készítenek el, nem szakítják meg a munkafolyamatot.

Az első képen jól látható a repedés iránya, mértéke. A második ütemben készült betonfelület mindkét irányból ellenállásba, falba ütközött, ezért az első részletben betonozott felület felé, vagyis a már megkötött, kisebb ellenállás felé mozdult el, majd repedt meg.

A repedt betonszerkezetet betonvarrással javíthatjuk meg. Az elnevezés onnan ered, mintha egy sebet öltenénk össze. Az öltéshez hasonlóan a repedés irányára merőlegesen kell mindkét szerkezetet bevágni. A bevágás mértéke legalább az esztrich kötőlemezek méretével egyezzen meg, kb. 10 cm hosszú, 0,5 cm mély és egy gyémántkorongnyi széles.

A bevágások és a nútok portalanítása után kis fémlapkákat, úgynevezett esztrich kötőlemezeket helyezünk a vájatba, ami erősíti a ragasztást.

A ragasztást egy erre a feladatra kifejlesztett Kétkomponensű poliésztergyantával végezzük el. A 8 grammos „A” összetevőt az 500 grammos „B” összetevőbe öntjük, amelyeket – a megfelelő munkavédelem (kesztyű, védőszemüveg) mellett – egymással összekeverünk. A keverést viszonylag gyorsan végezzük, ugyanis a két anyag érintkezésétől számított kb. 7 perc alatt az anyagot be kell dolgozni.

A bedolgozás olyan módon történik, hogy a poliésztergyantát a vájatba öntjük, majd egy kis szerszámmal, amennyire tudjuk, elegyengetjük. Az 508 grammnyi anyag kb. 3,5-4 méterre elegendő. Ha a bedolgozás megtörtént, a termék ajánlása szerint a gyantára kvarchomokot szórjunk a következő anyag kiváló tapadása érdekében. Kvarchomok hiányában a kikeményedett anyagot erre alkalmas alapozóval is lekenhetjük. A gyorsan kötő tulajdonsága miatt a gyanta felületének kikeményedése kb. 15 perc után bekövetkezik, viszont a teljes megkötés 2 órát vesz igénybe.