Délegyházi nyaraló felújítása

Egy kedves és korrekt ügyfelünk ajánlott minket ennek a délegyházi nyaraló tulajdonosainak. A fürdőszoba, WC és közlekedő felújítását már hónapokkal a kivitelezés megkezdése előtt megbeszéltük. A tulajdonosok időben megvásárolták a szükséges szanitereket és burkolatokat. A felújítás megkezdését akkorra terveztük, amikor már nem használják a nyaralót. A kora téli kezdés miatt nehézség volt a munkavégzéshez és az anyagok kötéséhez szükséges megfelelő hőmérséklet biztosítása. Nyaraló lévén csak egy kályha található a nappaliban, a fűtést ezzel nem lehetett megoldani. Megoldásként hőlégfúvóval fűtöttünk, amellyel viszonylag megfelelő hőmérsékletet lehetett beállítani a faházban. Viszont a jó hőmérsékletnek ára volt, ugyanis a 3,3 kWh-s fűtés mellett más, nagyobb teljesítménye gép nem üzemelhetett a biztosítékok leverése nélkül.

Mi van a burkolat mögött?
Sajnos, látatlanban senki nem tud okos lenni, csak tippelni tud, hogy mi várja bontáskor. Faház lévén a falak anyaga falécek és a szekrények hátuljára felszegelt farostlemez. A burkolat erre került fel a kornak megfelelő technológiával, vízszigetelés nélkül. Bontáskor elrohadt, elázott anyagokkal találkoztunk, amelyeket majd az építéskor vissza kell javítani. A képeken látható állapot a mai, modern technológiával nézve elfogadhatatlan. Például: a kádnál fólia csomagolással ellátott gyapot hőszigetelést tettek az öntött vas kád köré. Nyaraló esetén is indokolatlan, hogy egy kádnyi meleg vizet hőszigetelni. Szintén jellemző, hogy régi nyaralók esetén a víz- és villanyvezetékeket is falon kívül helyezték el. Ezeket a legkevesebb szerkezeti rombolással kell elrejteni a falazatba.

Vízszerelés
A helyiség kis méretéből és a vízvezetékek adottságai miatt minden centiméter számított (pl. bojler és az alatta lévő kis mosógép).

Villanyszerelés
A régi villanyvezetékeket falon kívül vezették, ezért ez kihívás volt, hogy hogyan kerüljenek be a falba a legkevesebb rombolás nélkül. További nehézség és többlet munka az volt, hogy a mennyezeti lámpák vezetékeit hogyan tüntessük el. Erre megoldásul – a belmagasság csökkentése mellett – gipszkartonból készült álmennyezet, amiben el lehetett rejteni a vezetékeket.

Padlóburkolat
Ügyfelünk anyagában vinyl padlóburkolatot vásárolt a fürdőszoba, WC és közlekedő padlójára. Hasonlóan a laminált padlóburkolathoz, ragasztás nélkül csak össze kell csúsztatni az egyes elemeket. Viszont anyagát tekintve különbözik a laminált padlótól, mert a teljes anyaga műanyag és ráadásul – az alábbi képek egyikén látszik – szálerősítéssel rendelkezik

« A 2 »