Előszoba és közlekedő betonozása, burkolása

Egy ismert szinkronrendező 2019. áprilisban keresett meg azzal, hogy a lakásában szeretné az előszoba és a közlekedő padlóburkolatát parkettáról hideg burkolatra cserélni. A munka személyes felmérése, átbeszélése után azt szerette volna, hogy augusztusban végezzük a felújítást, amikor 1 héten keresztül nincsen otthon, így elkerülve az egymásnak okozott kellemetlenségeket. A munkát a megbeszélt időben megkezdtük.

Bontás – A régi parketta felszedése

Betonozás

A beton szintjének meghatározásakor problémába ütköztem, mert a helyiségek küszöbjei különböző magasságban voltak. Kompromisszumos megoldásként a beton teteje a körülbelül azonos magasságban lévő 6-7 cm-es küszöbmagasságok átlagaként 6,5 cm lett. Némely küszöb 8 cm-re volt a felvésett burkolat aljától.

Kőművesek gyakori betonozási hibája, hogy 1) nem tesznek fóliát a kiöntött beton alá, ami a víz padlón keresztül eláztatja az alsó lakó mennyezetét, 2) a dilatációs (mozgási) hézagot nem alakítják ki. Mindkét anyag (a fólia és a dilatációs habszivacs is bennmarad a szerkezetben. A felesleges fóliatöbbletet és a habszivacsot kizárólag a padló leburkolása után szabad levágni. Ennek oka, hogy a burkolat a szivacsig mehet, tovább már nem, és a lábazat burkolása utáni szilikonozáskor minél kevesebb anyagot használjunk fel, a szivacs nélküli résbe ne kerüljön.

Burkolás

A tulajdonos által vásárolt lapokkal a burkolási kép megbeszélése után megkezdődhetett a burkolás.