Kültéri úszómedence tavasziasítása

Kültéri úszómedencéknél fontos a szakszerű szezonvégi téliesítés és a szezon eleji tavasziasítás.

A kültéri medencéknél azért van szükség erre, mert a gépészeti berendezések, a medence beton és fólia szerkezetének megóvása az ügyfél érdeke. A szakszerűen megépített úszómedencék állaga megóvható szakszerű téliesítéssel. Viszont szakszerűtlenül megépített úszómedencék állaga a szakszerű téliesítéssel sem óvható meg.

A képeken egy régi, visszatérő ügyfelünk medencéjének kitakarítása látható.

Tavasziasítás munkafolyamatai

1. Felhalmozódott koszos víz eltávolítása a takarófóliáról
Ehhez nagy teljesítményű (20 m3/h) szivattyút, és tűzoltó tömlőt használunk az esetleges nagy szemcseméretű víz csatornába vezetéséhez.
Vannak úszómedencék, ahol takarófólia nélkül téliesítenek. Ezt mi egyáltalán nem javasoljuk, mert így tavasszal egy nagyon koszos, nehezen (vagy egyáltalán nem) takarítható burkolatot kapunk.

2. A medencében lévő víz eltávolítása
A fólia lehúzása után a téliesített úszómedencevizet szintén le kell engedni, hogy a medence falát alaposan ki lehessen takarítani.

3. Fagytestek eltávolítása
A pontosan rögzített fagytesteket a medencéből, legtöbb esetben a gépházba kell lepakolni.

4. Medence vegyszeres takarítása
Ha a leengedett vízszint már alacsony, bele lehet menni és kezdődhet medence falának, szegélykövének takarítása. Fóliaburkolatú és hideg burkolatú medencék esetén más, a burkolóanyagra nem ártalmas vegyszerekkel kell takarítani, és a letakarított felületet bő vízzel alaposan lemosni.

5. Medence töltése
Az úszómedence teljes felmosása után el lehet kezdeni vízzel feltölteni. A töltés előtt minden csapot el kell zárni a gépházban.

6. Beüzemelés
A beüzemelés a gépészeti rendszer légtelenítését, a szivattyú ellenőrzését, behelyezését, bekötését, majd az elektromos rendszer tesztelését jelenti. A szűrőszivattyút érdemes télre kivenni a gépházból, és védett helyre eltenni, ezzel megakadályozva, hogy ha a gépház víz alá kerülne, a kár kevesebb legyen.

A meghibásodások inkább az elektromos rendszer ellenőrzésekor szoktak előjönni. Ennél a medencénél az egyik víz alatti lámpa kötődobozában tapasztaltam égésre utaló jeleket.