A szakszerű kivitelezésről

Az építőipar jelen válságos helyzetét senki sem kell bemutatni. A kivitelezési minőség romlása mind kis, mind nagy méretű beruházások esetén is bekövetkezett.

Ennek több oka lehetséges:

A szakipari oktatás színvonalának csökkenése
„Minden az alapoknál kezdődik.”
A mai oktatási rendszer csődjének a nem megfelelő kommunikáció és iránymutatás az oka. Nem megfelelő kommunikáció, vagyis az építőipari szakmák megítélése mind tudatilag, mind anyagilag nem európai szintű.

A kivitelezők megfelelő tudásának hiánya
A tudás hiányának az oka az előbb leírt oktatás színvonala és a kivitelezők tanulásra való hajlandóságának hiánya.

A kivitelezők kapzsisága
Manapság a gyors pénz vált a világ mozgatójává, ezt viszont egy kivitelező a gyors – és nem szakszerű – kivitelezéssel tudja elérni. Például: szükséges építőanyagok kispórolása vagy teljes hiánya: XIII. kerületi új építésű társasház fürdőszobáiban a kenhető vízszigetelések hiánya.

A megrendelők elvárása
Vannak megrendelők, akik „csak meg akarják csináltatni” és legyen kész azonnal, de nem szakszerűen, nem hosszútávon használható módon. Az ilyen elvárásoknak általában az szokott lenni a vége, hogy a kivitelező elvállalja, amíg megéri neki, aztán a munka befejeztével továbbáll.

A megrendelők alkudozása
Többször előfordul, hogy a megrendelő nem gondolja annyira nehéznek, bonyolultnak, sok fizikai erőt igénylőnek azt a munkafolyamatot, ebből kifolyólag a fizetendő árat is sokallja. Például: 50 zsák sittet levinni egy belvárosi lakás 3. emeletéről lift nélkül vagy ha netán lenne lift, akkor nem lehet építőipari vonatkozású anyagok szállítására használni.

Tervezetlenség és szervezetlenség
Egy felújítás vagy akár új építésnél is nagyon fontos a tervezés. A tervezés azt jelenti, ahogyan az egyes szakipari kivitelezők mit és hogyan csináljanak. A megrendelőnek tudni kell a kivitelezés megkezdése előtt, hogy mit szeretne, mire van anyagi kerete. A kivitelezők nem szeretik, ha a kivitelezés megkezdése után vagy a munkafolyamatok közben jönnek azok az igények, amelyeket korábban is el lehetett volna dönteni.

A szervezetlenség a tervezetlenség következménye. Ez elsősorban a kivitelezőket sújtja, mert így nem tudnak haladni az általuk elgondolt ütemben, mert (egy vagy akár több porszem) került a gépezetbe. A szervezetlenség tud annyira súlyos lenni, hogy az egyes kivitelezők elhagyják az adott munkahelyet. Ez pedig visszahat a megrendelőre, mert nem készül el az ingatlan megépítése, felújítása.

A szakemberek hiánya
Ezeknek a tényezőknek a rövidtávú következménye, hogy a szakemberek más ország után néznek, ahol ezek nem vagy csak kismértékben vannak jelen. Vagy a pályakezdők nem is jelentkeznek építőipari képzésekbe, látván a kialakult helyzetet.

Következtetés

Az okok a mai magyarországi állapotot, közhangulatot híven tükrözik. A változás nehézsége abban rejlik, hogy ezek az okok egymásból fakadnak, hatnak egymásra. Amíg ezen tényezők egyike minimálisan sem változik meg, addig a kivitelezés minősége, korrektsége, ára sem lesz a megrendelő és a kivitelező számára egyaránt elfogadható szinten.
Ezt a folyamatot meg kell állítani, ezért bízunk benne, hogy a leendő ügyfeleink hozzájárulnak ennek elősegítéséhez.

A cél

Ennek az oldalnak a célja, hogy az egyes munkafolyamatokat bemutassa, alaposan kielemezze, hogy leendő és meglévő ügyfeleink számára betekintést adjon a szakma, szakmák rejtelmeibe.

Továbbá az is célja, hogy az árajánlatot kérő ügyfelek értsék, hogy az a munka miért kerül annyiba, amennyi az árajánlaton szerepel.

Több esetben azért utasították vissza az általunk adott ajánlatot, mert az túl magas. Ennek nagyon egyszerű okai vannak: szakszerű, minőségi, hosszútávon is megbízható kivitelezést végzünk. Ehhez társul, hogy minőségi, sokak által drágának minősített építőanyagokkal dolgozunk.

Filozófiánknak ellentmond a „gyorsan, sok pénzt”, ma különösen jellemző felfogása, mert ehhez minden esetben szakszerűtlen kivitelezés társul.

Hogyan kell…

…epoxy gyantával fugázni?