Szakszerű epoxy gyanta fugázás

Miért érdemes?

Két komponensű epoxy gyanta anyaggal több ok miatt is érdemes fugázni:

  1. Időtálló: a cementbázis fugához képest sokkal időtállóbb
  2. Saválló: a felmosószerek nem színezik el
  3. Vízzáró: a cementbázisú fugával szemben a vizet nem engedi át, így a burkolólapok nincsenek kitéve a felfagyás veszélyének

Hogyan kell?

A fugázás megkezdése

A gumi kesztyű használata ajánlott a fugázás teljes ideje alatt!

Fugahézag tisztítása

A ragasztó megkötése után, a megfelelő hőmérséklet betartása után kezdhető meg a fugázás. A fugahézagokból eltávolítjuk a fugaékeket vagy fugakereszteket, majd egy szikével vagy egy erre kifejlesztett fugakaparóval a hézagokat megtisztítjuk az esetleges ragasztó maradványoktól.

Fuga tisztítása


Fugaanyag kimérése

Gyantás fugák 2, 3, 5 és 10 kg-os kiszerelésben kaphatóak. A fugázandó felület nagyságától, a fugázó emberek számától függ, hogy mennyi anyagot keverjünk be egyszerre. Saját tapasztalat, hogy egy ember 1 kg-nál többet – teli lapok fugázása esetén – képtelen kényelmesen kifugázni. A két összetevő kiméréshez digitális mérleget használjunk. Először a fugaszínt adjuk hozzá, például 500 grammot, majd a gyantát, amelynek a mennyisége a fugaszín 1/10-e, ez esetben 50 gramm.

Fugaszín és gyanta

Fugaanyag összekeverése

Az összekeveréshez elegendő, ha a fugázókanállal összedolgozzuk a gyantát a színnel. Nem szükséges túl sokáig keverni és a – csemperagasztókhoz hasonlóan – pihentetni pár percig.

Fugaanyag bedolgozása

A bedolgozandó mennyiségtől függetlenül kb. 45 perc áll rendelkezésünkre, ezt ajánlott betartani, mert utána nagyon nehéz vagy egyáltalán nem lehet pár az anyaggal tovább dolgozni.

Fugázás

Felesleges fugaanyag lemosása, letörlése

A bedolgozott anyagot minél előbb, és nagy alapossággal távolítsuk el a felületről, mert ha a kötési idő letelt, a rákötött gyantás anyagot lehetetlen a burkolólapok roncsolása nélkül felszedni! Ha nagy mennyiségű anyagokat vittünk fel a burkolólapokra, a tisztításhoz, “durvázáshoz” tisztítófilc javasolt. Ez a szerszám a fugaanyag nagy részét képes felszedni, miután egy szivacsos simítóval a maradékot könnyedén feltakaríthatjuk. A tisztítófilc keménysége miatt élettartama hosszabb (10-20 m2), mint egy szivacsos simítónak (5-10 m2-enként javasolt a csere). FONTOS, hogy addig takarítsuk szivaccsal a felületet, amíg nem marad fátyolos a burkolat!

Letisztított felület


Fugázó szerszámok alapos elmosása

A fugázó szerszámokat a fugázás végeztél alaposan le kell tisztítani, különben a szerszámok többé nem lehet használni, ki kell dobni. Ha van lehetőségünk, a két keverés között is tisztítsuk le a szerszámokat, így hosszabbítva meg élettartamukat.