[FOLYAMATBAN…] [2020. szeptember-] Új építésű családi ház teljes kivitelezése

Új építésű családi ház teljes kivitelezése egy közművesítetlen, lakóövezeti telekre.
Építési telek vásárlása előtt érdemes tájékozódni a telek besorolása felől vagyis, hány százalékban építhető be az adott ingatlan, továbbá az ingatlan maximálisan milyen magasságig építhető fel. Például egy 1000 m2-es telekre 30 %-os beépíthetőség esetén a lakóház és a hozzátartozó helyiségek mérete legfeljebb 300 m2 alapterületű lehet. A térburkolat és egyéb nem zöld felületméretét ezen felül határozzák meg.

 1. Tereprendezés
  A telken található növények és a felépítendő ingatlan elhelyezkedése miatt viszonylag kevés tereprendezési munkára volt szükség.
 2. Közművek bevezetése
  2.1 Ivóvíz és csatorna
  Ivóvíz létesítéséhez a helyi vízszolgáltatóhoz kell elmenni egy kék színű karton leadásával. Csatorna bekötéssel pedig zöld kartonra van szükség. Ha egyik közmű sem található meg a telken, érdemes együtt terveztetni, bonyolítani, mert így olcsóbb mint külön.
  2.2 Elektromos áram
  ELMŰ esetén az építés idejére ideiglenes elektromos áramvételi lehetőség 1 éves időtartamra kérhető. A gyorsabb ügyintézés érdekében ajánlott az elektronikus kérelmezés. A megfelelő válaszüzenetek és dokumentumok után egy regisztrált szerelőre lesz szükség, aki az utcáról a telken belülre hozza az áramot. A személyes találkozó után az ELMŰ-től kapott dokumentumok kitöltésével és a villanyszerelő árajánlatának elfogadása után a kivitelező megkezdi az elektromos áram bekötését.
  2.3 Gáz
  Ennél az ingatlannál a gázbekötés nem valósult meg, a családi ház fűtése kizárólag elektromos árammal és napelemmel fog történni.
 3. Tervezés
  Az ingatlan tervezését egy építésztervező végzi, aki kizárólag az ingatlan tervezésével foglalkozik, a közművek tervezésével egy külön tervezőt kell megbízni. A tervezés kezdeti lépései a megrendelő igények és a tervező tanácsainak figyelembe vételével történik. A tervezőnek az ügyfél igényeit és a Helyi Építési Szabályzatot (röviden: HÉSZ) szem előtt tartva kell a leendő ingatlant megrajzolnia.
 4. Építés
  Ha az ingatlan nincsen körbekerítve a jogszabályban megállapított oldalakon, érdemes az építkezés elején ideiglenes vagy az oldalhatárokon végleges kerítést megépíteni.
  Vízóraakna építése
  A vízóraakna teljes megépítéséhez elektromos áramra és vízre egyaránt szükség lesz, ezért közművesítetlen telken érdemes elsőként az elektromos áramot kiépíttetni, majd valamelyik szomszédtól vizet kérni az akna betonozásának időtartamára. Ha az akna teljesen elkészült, a helyi vízszolgáltatónál jelezni kell, hogy a telken belülre, az aknába beköthető az ivóvíz.
  Kerítés építése
  Nem az a bevett gyakorlat, hogy a kerítést egy időben betonozzák a ház alapjával, viszont célszerű, mert így később nem kell újra megrendelni a betonalap ásáshoz szükséges gépet és betonszállítót.Az ingatlan építése
  4.1 Kitűzés: az ingatlan helyét az építésztervező által megbízott földmérő jelöli ki falécek földbeütésével. Gépel történő alapkiásás esetén a kotrógép kizárólag a lécekkel és/vagy zsinórral határolt területen ássa ki a földet, majd ezt a sávok közepére termeli.4.2 Alapozás: sávalap
  Pince nélküli ingatlan esetén az alapozás sávalappal történik. A sávalap kiásását manapság kotrógép végzi a gyorsabb haladás érdekében. A sávokat olyan módon kell kialakítani, hogy az ingatlan leendő főfalai alá kerüljenek teherhordó szerkezetként.
  4.3 Betonacél-szerelés
  A betonacél szerkezetet olyan módon kell megépíteni, hogy a betonacél köré öntött betonhoz képest egyenletesen helyezkedjen el, minden irányból folyja körül a beton. Ez a “körülfolyás” többnyire az acélszerkezet alatt lényeges, tehát gondoskodni kell a távolság megtartásáról. A betonacél-szerkezetnek túl kell lógnia a sávalap tetejétől, hogy a betontálca vasalásával össze lehessen kötni.
  4.4 Betonozás
  A bevasalt sávalap után transzport betont, azaz betonkeverőkben szállított betont hoznak a helyszínre, amelyet egy betonpumpával juttatnak a sávokba. Ha a sávalap betonozása megtörtént, a betonkötési idejének betartása után neki lehet állni a betontálca alatti föld elegyengetésének, a tálca acélszerkezetének és a zsaluzatának megépítéséhez. A zsaluzás magassága az ingatlan kiemelésének magasságától függ. Az ingatlan kiemelését pedig az utca szintjéhez képest határozza meg az építésztervező.
  4.5 A beton utókezelése
  A beton megégése ellen a betonszerkezetet naponta többször is locsolni kell. A nyári melegben a gyors megszáradást a betonra terített geotextíliával lehet valamelyest lassítani.