Egy fürdőszoba felmérés

Fontosnak tartjuk, hogy segítsünk érdeklődő és leendő ügyfeleinknek, akiknek nincsen vagy csak minimális elképzelésük a fürdőszoba épületgépészetéről és burkolásáról.

Épületgépészet
1. Meglévő fürdőszoba adottságai
1.1 Szaniterek áthelyezhetősége
A legtöbb esetben a WC lefolyója meghatározza a mozgásteret, egyúttal a kád vagy zuhanyzó helyét is.

1.2 Falon kívüli vezetékek (pl. fűtéscső)
Ezeket igény szerint be lehet építeni a falazatba, viszont többnyire költséges és munkaigényes.

Milyen szanitereket vegyek?
Amilyet az ügyfél szeretne. Fontos szempont, hogy csaptelepek esetén a kicsivel drágább, de ár/érték arányban minőségibb termékeket érdemes megvásárolni. Ezek csendesek, megbízhatóak, hosszú évekig, akár évtizedekig működőképesek.

Burkolás
1.  A burkolatról
Az árajánlat megírása előtt szeretném tudni, hogy milyen burkolatokkal kell dolgozni, mert így a szükséges ragasztóanyag minőségével és burkolási munkaidővel lehet kalkulálni.

Hol kaphatók burkolatok?
Az Internetet bújva rengeteg webáruházat találunk, ahonnan lehet hideg burkolatot rendelni. Ha valaki ezen túlmenően szeretné személyesen is megnézni, akkor vagy ezen webáruházak bemutatótermeiben vagy a nagy építőanyag és barkácsáruházakban van lehetősége.

Milyen burkolatot vegyek?
Amilyet az ügyfél szeretne. Fürdőszobába szinte mindegy, hogy milyen burkolatot (kerámia vagy gres porcelánt) választanak, padlóra többnyire gres porcelánt ajánlunk.

Milyen magasságig legyen csempe?
A megrendelő határozza meg, Ő fogja naponta látni, ahogy az ízlése szeretné. A legtöbb esetben mindenhol falon 2 méter körül magasság (30 cm széles lap esetén 7 sor, 20 cm széles lap esetén 10 sor) a bevett, de ennél kevesebb is elegendő.

Mennyi csempét vegyek?
Ha megvan a kívánt csempézési magasság, akkor már könnyen kiszámolható a teljes burkolandó felület. Ehhez érdemes hozzáadni kb. 5-10 %-nyi m2 csempét. Némely építőanyag-áruházban visszaveszik a megmaradt csempét, ha egy teli doboznyit kiad (pl. ha 9 db megmaradt = 1 doboz).

2. Élvédő
Fém vagy műanyag? Igény szerint kerülnek beépítésre, van, aki szerint a fém ellenállóbb mint a műanyag. Mindkét anyagból találhatunk különböző színűeket (fém: eloxált szürke színű, pezsgő színű, műanyag: fehér, fekete, barna, bézs, mintás)

3. Extrák
Kád melletti padka, épített zuhanyzó zuhanytálca helyett, falba épített csapteleptest, burkolható WC tartály, stb.

Kád melletti padka: ha valaki a későbbiekben nem szeretné a tusfürdőt a kád szélén tartani, érdemes egy 10-20 cm-ig terjedő padkát építeni.

Épített zuhanyzó zuhanytálca helyett: mind a kőműves, a burkolás és gépészeti munkaidőt és munkadíjat megnöveli, ha nem szeretne ügyfelünk boltban megvásárolható zuhanytálcát.

Falba épített csapteleptest: ez drágább fajtája a hideg- és meleg víz szabályozásának, leginkább esztétikai jelentősége van.

Burkolható WC tartály: ezek a fajta tartályok hátsó kifolyású WC-t feltételeznek, tehát, ahol nincsen ilyen (csak alsó kifolyású), ott plusz munka a lefolyókiállás kiépítése a megfelelő helyre. Továbbá szükséges gipszkartonozás, és a burkolói munka is többlet költségeket jelent.