Erkély felújítása

Az erkélyburkolás nehézségét az adja, hogy míg a felület viszonylag kicsi (5-10 m2), addig a kivitelezés munkaideje sokkal több egy ugyanekkora felület leburkolása.

Ennek egyik oda, hogy a vésés után feltáruló felület sokszor tartogat meglepetéseket. Ilyen például a rossz, nem szakszerű kivitelezésből adódó problémák: bádoglemezre történő “burkolás”.

A sarkokban hajlaterősítést kell elhelyezni a vízszigetelés hatékonyságának növelése érdekében. Ezután a teljes felületet két rétegben kell szigetelni az első réteg felhordása után 1 óra elteltével. Azonnal nem burkolható, gyártónként eltér a kötési idő, Mapei terméknél 3-4 óra az előírt várakozási idő.

A vízszigetelés megszilárdulása után a felület burkolható. Fontos, hogy a burkolandó felületet és a lapok hátulját is kenjük meg ragasztóval a megfelelő tapadás érdekében.

A kültéri burkolatoknak ellenállóaknak kell lenniük az időjárás viszontagságaival szemben, ezért minőségi anyagokkal érdemes dolgozni. Kültéri burkolatok fugázásához kétkomponensű, gyantabázisú fugázó anyagot szoktam használni. Erre azért van szükség, mert így megvédhető a burkolat a “hagyományos”, diszperziós fugán keresztül átszivárgó jéggé fagyó víz okozta burkolat felfagyásától.