Burkolás

Manapság több százféle burkolólap közül válogathatnak a megrendelők. Különböző méretű, anyagú (csempe, gres lap, kőlap, mozaik), színű, vastagságú, minőségi osztályú lapok kaphatóak az építőanyag-kereskedésekben.

Mozaikkal már nemcsak úszómedencék burkolataként találkozhatunk, hanem szinte mindenhol, a konyhában, a fürdőszobában, a gőzkabinban.

A burkolási tevékenység magas fokú precizitást követel meg, éppen ezért nagyon fontos a burkolandó felület megfelelő kialakítása.

Burkolandó felület

A kőművesmunka során törekedni kell a lehető legegyenletesebb anyagfelvitelre (vakolás esetén sima falfelület), anyageldolgozásra (betonozás esetén a vízszintes anyageldolgozás). Hanyag betonozás esetén a padlókiegyenlítéssel lehet ellensúlyozni a burkolandó felület egyenetlenségét. Ennek hátránya, hogy a betonhoz képest nagyon drága, viszont teljesen egyenes felület alakítható ki.

Felhasznált anyagok

Kenhető vízszigetelés: vizes helyiségek (fürdőszoba, konyha, úszómedence) hidegburkolata alá kell közvetlenül a felületre ecsettel vagy hengerrel felvinni. Kültéri, tetővel nem védett felületek burkolata alá is érdemes kenni a burkolat felfagyása ellen.

Csemperagasztó: a piacon nagyon széles a kínálat, a zsákonkénti 1000 Ft-os ártól a 6000 Ft-osig. A legolcsóbb ragasztók minőségüket tekintve is alacsonyak. Különböző igényeknek megfelelően javasoljuk a legalább közepes árú termékeket. Mindenképpen flexibilis ragasztó legyen, ez az alapvető követelmény a csemperagasztókkal szemben.

Burkolólapok: burkolólapoknál is tapasztalható az ár szerinti minőségváltozás. Az olcsóbb lapok közt találunk olyanokat, amelyek görbék vagy méretbeli eltérésük lehet (1-2 mm-rel kisebb vagy nagyobb).

Fugaanyag: igény szerint többféle minőségű fugaanyag közül választhatunk a piacon. Vizes helyiségekben javasolt a valamivel drágább, penész és gombásodás elleni fugaanyag.

Burkolás meglévő burkolatra

Idő- és pénztakarékosság miatt meglévő burkolatra is ragaszthatunk új burkolatot. Ezt a megoldást inkább beltérben, falburkolatnál szokták alkalmazni. Ehhez a csemperagasztó alá alapozót kell ecsettel vagy hengerrel felhordani. Ha megszáradt, már lehet is a ragasztót felvinni.

Beltéri burkolás

A burkolói tevékenységbe tartozik a padló és parkettaburkolás (vagyis más néven) meleg burkolás is. Ez a burkolásfajta a hideg burkoláshoz képest másfajta technológiát követel meg. A hideg burkolás esetén a felület egyenetlenségeit nehezebben lehet korrigálni, ezért több odafigyelést igényel.

Fontos, hogy kihangsúlyozzuk a vizes helységek (konyha, fürdőszoba) vízszigetelését. A vízszigetelés a vakolaton (vagy aljzaton) lévő alapozó és a csemperagasztó közötti réteg, amit – hasonlóan a festékekhez – ecsettel vagy hengerrel viszünk fel a felületre. Száradás után már fel lehet vinni a csemperagasztót, majd a burkolatot. A sarkokba vízzáró szalagot erősítünk a vízszigetelés felületre vitelekor, azzal egy időben.

Élképzés

Számtalan esetben az élvédőt rosszul alakítják ki, ezért sokkal balesetveszélyesebb módon helyezik fel, mintha nem is lenne ott. Több esetben is láttunk olyan esetet, amikor az élvédő sokkal nagyobb volt, mint amilyen vastag burkolat volt a falon. A helytelen élvédő megmunkálás sérüléseket okozhat.