Új építésű társasház terasz újraburkolása

2019. februárban egy új építésű, XIV. kerületi társasház lakója keresett meg azzal, hogy a felette lévő teraszburkolatán keresztül átszivárgó víz lefolyik hozzá, és ezzel tönkretéve a terasz mennyezetét.

A munka személyes megnézésekor jelen volt a II. és III. emeleti lakó, valamint a közös képviselő is. Az árajánlat és a lehetséges kezdési időpont elfogadása után meg is kezdődött felújítás.

Bontás

Hőszigetelésről való lábazat bontásakor körültekintően kell eljárni, hogy egyáltalán ne vagy minél kevesebb kárt okozzunk a megmaradó szerkezetekben. Érdemes a lábazati csempe és a hőszigetelés találkozásánál bevágni, hogy a hőszigetelésen lévő színezés ne hulljon le.

A járólapok véséskor viszonylag könnyen feljöttek, annak ellenére, hogy nemcsak a fogadófelületet, vagyis a padlót, hanem a járólapok hátulját is megkenték csemperagasztóval. Ezt a lépést a burkolók nagy része ki szokta hagyni, de erre a megfelelő tapadás miatt van szükség

A járólapok alatti ragasztó és +1 réteg viszont nem jött fel könnyen, így azt nem véstem fel. Ez a +1 réteg talán a lejtés kialakítása miatt volt szükséges.

Takarítás, alapozás és vízszigetelés

A közös képviselő jóhiszeműen vélelmezte, hogy van a burkolat alatt vízszigetelő réteg, ám ez tévesnek bizonyult.

Takarítás/portalanítás: a legmegfelelőbb, ha porszívóval takarítjuk fel a felületet.
Alapozás: vízszigetelés készítése előtt minden esetben alapozni kell, akármennyire is portalanított a felület. Erre a fogadófelület (akár vakolat, akár beton) porózussága miatt van szükség.
Vízszigetelés: a piacon kaphatók egy, illetve két komponensű vízszigetelések egyaránt. A két komponensűek erősebbek, használatuk a tartós víznek kitett felületekhez (például úszómedence) ajánlott. Ennél a munkánál a fuga szerepe volt a döntő, ezért elegendő volt az egy komponensű, két rétegben felvitt, kenhető vízszigetelés.

Burkolás

A burkolás a megrendelő által megvásárolt lapokkal, a megbeszélt burkolási kép szerint történt. Vásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy a lapok milyen elrendezésben legyenek, így könnyebb kiszámítani a burkolólap-szükségletet.

Fugázás

A személyes találkozó alkalmával elmondtam, hogy ha hosszútávú megoldást szeretnének, akkor a két komponensű epoxy gyanta fuga lesz a megfelelő megoldás. Ennél a fugafajtánál érdemes előre eldönteni a fuga színét, mert akár két hét is lehet az adott fuga beszerzési ideje.